Pepperoni Pasta
Składniki:
- 1 opakowanie makaronu (u mnie pól pełnoziarnistego i pół zwykłego)
- 500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 1 opakowanie świeżego szpinaku, dobrze opłukanego i osuszonego
- 1 puszka krojonych pomidorów z zalewą
- 2 papryki pepperoni- zielone
- 1 opakowanie tartego parmezanu
- sól, pieprz, świeże listki bazylii
- kilka pomidorków koktajlowych
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.Mięso podsmażamy bez tłuszczu, żeby zmieniło kolor na brązowy, razem z sokiem, który wydzieli, wlewamy do miski. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy, dokładamy do mięsa, wlewamy pomidory, pokrojoną w kosteczkę paprykę (bez pestek), szpinak podduszony na patelni aż 'zwiędnie', dosypujemy parmezan i przyprawiamy. Wszystko mieszamy i przekładamy do żaroodpornego naczynia. Zapiekamy 20 minut.
Przekłądamy na talerze i dekorujemy połówkami pomidorków koktajlowych.
Smacznego!
Oj, tak coś zdecydowanie dla mnie - wielbicielki włoskiej kuchni!:))
OdpowiedzUsuń