sobota, 16 maja 2009

Pepperoni Pasta

smakowita i pożywna zapiekanka z makaronem. Makaron mogłabym jeść codziennie nawet, więc jak dla mnie ta opcja jest pyszna!

Pepperoni Pasta



Składniki:
  • 1 opakowanie makaronu (u mnie pól pełnoziarnistego i pół zwykłego)
  • 500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 opakowanie świeżego szpinaku, dobrze opłukanego i osuszonego
  • 1 puszka krojonych pomidorów z zalewą
  • 2 papryki pepperoni- zielone
  • 1 opakowanie tartego parmezanu
  • sól, pieprz, świeże listki bazylii
  • kilka pomidorków koktajlowych


Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.Mięso podsmażamy bez tłuszczu, żeby zmieniło kolor na brązowy, razem z sokiem, który wydzieli, wlewamy do miski. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy, dokładamy do mięsa, wlewamy pomidory, pokrojoną w kosteczkę paprykę (bez pestek), szpinak podduszony na patelni aż 'zwiędnie', dosypujemy parmezan i przyprawiamy. Wszystko mieszamy i przekładamy do żaroodpornego naczynia. Zapiekamy 20 minut.
Przekłądamy na talerze i dekorujemy połówkami pomidorków koktajlowych.
Smacznego!

1 komentarz:

  1. Oj, tak coś zdecydowanie dla mnie - wielbicielki włoskiej kuchni!:))

    OdpowiedzUsuń