piątek, 15 maja 2009

Eleganckie muffinki z chili i butterceram frosting

podstawowy przepis na te muffiny już podawałam- tym razem zmodyfikowałam go nieco- dodałam posiekaną tabliczkę gorzkiej czekolady i łyżeczkę pieprzu cayenne (następnym razem dodam dwie, żeby całość była bardziej osstra).

Pieprz dodał naprawdę ciekawą nutkę smakową a kawałki czekolady dawały się odczuć jako 'niespodzianki' przy gryzieniu. Miłe niespodzianki.

Muffiny ubrałam lukrem rodem z USA i ozdobiłam cukrowymi perłami.

Te muffinki są naprawdę przepyszne, wilgotne w środku. Mają mocny aromat i smak czekolady. Polecam!

Najlepsze muffiny czekoladowe




foodelek: przepisy tygodnia

Składniki na 12 muffinek (jeśli masz zamiar ubrać muffiny lukrem, masę rozłóż do 16 foremek):
  • 2 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 6 łyżek kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2/3 szklanki mleka
  • 2/3 szklanki roztopionego masła (150g)
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady, posiekana
  • 1 - 2 łyżeczki pieprzu cayenne

  • Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
  • Formę do muffinek wyłóż papilotkami lub natłuść
  • Zmieszaj suche składniki (mąka, cukier, proszek, kakao,czekolada, pieprz cayenne) w misce. W drugiej misce zmieszaj pozostałe składniki i przelej do miski z suchymi. Wymieszaj łyżką.
  • Przełóż masę (będzie dość rzadka jak na muffinkową, ale to gwarantuje, że będą wilgotne w środku) do foremki, wstaw do piekarnika i piecz 20 - 25 minut, do suchego patyczka.
  • Muffinki, gdy ciepłe, są dość niestabilne ale szybko twardnieją. Daj im stygnąć 5 minut w foremce a potem przełóż na kratkę i ostudź zupełnie.
Lukier typu 'buttercream frosting'



Składniki:
1/4 szklanki miękkiego masła
1/2 szklanki + 2 łyżki kakao
1/4 szklanki + 3 łyżki ciepłego mleka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
450g cukru pudru, przesiane

Masło rozetrzyj w mikserze, dodaj kakao i dobrze wymieszaj. Powoli wmieszaj cukier puder, dodając ciepłe mleko, kiedy zajdzie potrzeba. Wmieszaj wanilię, użyj natychmiast (nałóż masę do torby do ozdabiania ciast z końcówką w kształcie gwiazdki).

Lukier wystarcza na pokrycie 16 muffinek, w sposób widoczny na zdjęciach. Muffinki muszą być ostudzone, kiedy będziesz je ubierać.



Smacznego!

3 komentarze:

  1. Super muffinki1 Wydrukowałam przepis i niebawem go wypróbuje! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne :). No i ten dodatek chilli...

    OdpowiedzUsuń
  3. Gratuluję inspirującego przepisu!

    Wybrałem go do 17 edycji Foodelkowych Przepisów Tygodnia na blogu Foodelek.pl.

    OdpowiedzUsuń