Pieprz dodał naprawdę ciekawą nutkę smakową a kawałki czekolady dawały się odczuć jako 'niespodzianki' przy gryzieniu. Miłe niespodzianki.
Muffiny ubrałam lukrem rodem z USA i ozdobiłam cukrowymi perłami.
Te muffinki są naprawdę przepyszne, wilgotne w środku. Mają mocny aromat i smak czekolady. Polecam!
Najlepsze muffiny czekoladowe
Składniki na 12 muffinek (jeśli masz zamiar ubrać muffiny lukrem, masę rozłóż do 16 foremek):
- 2 jaja
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 6 łyżek kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2/3 szklanki mleka
- 2/3 szklanki roztopionego masła (150g)
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady, posiekana
- 1 - 2 łyżeczki pieprzu cayenne
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
- Formę do muffinek wyłóż papilotkami lub natłuść
- Zmieszaj suche składniki (mąka, cukier, proszek, kakao,czekolada, pieprz cayenne) w misce. W drugiej misce zmieszaj pozostałe składniki i przelej do miski z suchymi. Wymieszaj łyżką.
- Przełóż masę (będzie dość rzadka jak na muffinkową, ale to gwarantuje, że będą wilgotne w środku) do foremki, wstaw do piekarnika i piecz 20 - 25 minut, do suchego patyczka.
- Muffinki, gdy ciepłe, są dość niestabilne ale szybko twardnieją. Daj im stygnąć 5 minut w foremce a potem przełóż na kratkę i ostudź zupełnie.
Składniki:
1/4 szklanki miękkiego masła
1/2 szklanki + 2 łyżki kakao
1/4 szklanki + 3 łyżki ciepłego mleka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
450g cukru pudru, przesiane
Masło rozetrzyj w mikserze, dodaj kakao i dobrze wymieszaj. Powoli wmieszaj cukier puder, dodając ciepłe mleko, kiedy zajdzie potrzeba. Wmieszaj wanilię, użyj natychmiast (nałóż masę do torby do ozdabiania ciast z końcówką w kształcie gwiazdki).
Lukier wystarcza na pokrycie 16 muffinek, w sposób widoczny na zdjęciach. Muffinki muszą być ostudzone, kiedy będziesz je ubierać.
Smacznego!
Super muffinki1 Wydrukowałam przepis i niebawem go wypróbuje! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPiękne :). No i ten dodatek chilli...
OdpowiedzUsuńGratuluję inspirującego przepisu!
OdpowiedzUsuńWybrałem go do 17 edycji Foodelkowych Przepisów Tygodnia na blogu Foodelek.pl.