Trochę było z nimi zabawy z uwagi na to, że mam pojedyncze foremki (w końcu je kupiłam!) ale tłuszcz do pieczenia w sprayu znacznie ułatwia sprawę smarowania każdej foremki :)
Podpatrzyłam świetny sposób nakładania masy do foremek- ładujemy ją do foliowego, mocnego woreczka i odcinamy tyci-koniuszek (róg). Niewielką ilość masy wyciskamy do każdej foremki - w ten sposób masa ładnie się rozprowadza a wokół ład i porządek :)
Z przepisu powstało aż 70 magdalenek ale ja mam małe (wydaje mi się) foremki. Polecam!
Magdalenki miodowo-cytrynowe
przepis z bloga Technicolor Kitchen
Składniki:
- 100g masła
- 30g miodu
- 100g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jaja
- 60g cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- skórka starta z 1 cytryny
Miód z masłem rozpuścić na małym ogniu lub w mikrofali. Foremkę/foremki do magdalenek posmarować masłem, obsypać mąką i strzepać jej nadmiar. Do miski przesiać mąkę i proszek. W drugiej misce zmieszać jajka z cukrem za pomocą miksera, dodać sok i skórkę a następnie mąkę i dokładnie wymieszać. Dodać masło i miód, wymieszać do połączenia składników. Miskę z masą przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę (może być na całą noc).
Piekarnik nagrzać do 180 stopni (160 z termooobiegiem). Magdalenki piec przez 10-15 minut- do suchego patyczka. Przestudzić w foremkach a następnie wyjąć na kratkę i zupełnie wystudzić.
Smacznego!
ps. na zdjęciu widać mój najnowszy nabytek- śliczny wyciskacz do połówek cytryny :)
Jejku są pyszne i piękne te moje małe imienniczki!:)))
OdpowiedzUsuń