środa, 13 maja 2009

Cocoshmallows, czyli ciacha na wielki jeden gryz

lubię pieczone marshmallows. od niedawna, bo od niedawna wiem, że można je piec (te zwykłe, nie 'specjalne' nad ognisko). Inaczej zachowują się w muffince, inaczej w ciastku. Te ciacha to połączenie delikatnego kokosowego smaku z ciągnącym się marshmallows i pyszną białą czekoladą. Lekko klejące w dotyku. Ciekawe w smaku- w każdym razie znikają szybko :)

Dziś odebrałam telefon.
T: Kasiu, masz coś na obiad dobrego?
Ja: eee... właściwie resztę obiadu z wczoraj ale mogę coś zrobić :)
T: bo oglądałem wczoraj program w telewizji i facet takświetnie gotował i zachciało mi się coś dobrego zjeść...

Wiecie, jakie to cudowne uczucie, kiedy wiesz, że gotujesz dla kogoś, kto przyjdzie specjalnie, żeby zjeść coś dobrego? Że myśli, że coś mu dobrego ugotujesz..Przecudowne!

Zrobiłam więc. Zapiekankę mięsno - makaronową z zieloną papryką pepperoni i parmezanem. Do tego amerykańskie 'pie' z nadzieniem z jabłek, mango i banana. I do tego jeszcze te ciacha, upieczone wczoraj późnym wieczorem.
Tyle szczęścia, że wszystko się udało a mnie rozpiera radość, bo chciałabym tak jak najczęściej, dla większej ilości osób :)

Cocoshmallows
przepis z tego bloga, troszkę zmieniony



Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej (podzielone na 1/4+1/4)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 6 łyżek miękkiego masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 tabliczka białej czekolady, posiekana
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1 szklanka posiekanych marshmallows (każdą sztukę przynajmniej na 4 części)
  • 3 duże białka

Piekarnik nagrzej do 175 stopni. Do miski przesiej mąkę, sól, proszek i 1/2 łyżeczki sody.

W drugiej, dużej misce ubij mikserem masło z cukrem (1-2 minuty). Dodaj mleko i wymieszaj do połączenia składników. Zmniejsz prędkość miksera na niską i wmieszaj suche składniki (mąkę z dodatkami). Wmieszaj ręcznie czekoladę i marshmallows (ciasto będzie bardzo zwarte).

W czystej misce ubij białka z 1/4 łyżeczki sody (2-3 minuty). Wmieszaj białka do ciasta.

Wykładaj po łyżce masy na natłuszczoną lub wyłożoną papierem do pieczenia blachę (u mnie wyszły 2 blachy). Piecz przez 16-18 stopni (jeśli masz 2 blaszki, w połowie czasu pieczenia zamień je miejscami w piekarniku). Daj ciastkom ochłonąć przez 2 minuty a następnie przełóż je na kratkę do całkowitego wystudzenia.



Smacznego!

2 komentarze:

  1. Świetne! Jeszcze nigdy nie piekłam marshmallows :)...
    A gotowanie specjalnie dla kogoś jest wspaniałym uczuciem. Wystarczy tylko trafić w gusta (i usta :)) tej osoby, a komplementy będą się sypać :).

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow to je mozna piec?? :)
    Ja mam niemile wspomnienia z nimi, bo kiedys zostalam poczestowana czekolada na goraca, w ktorej one sobie plywaly. Pomyslalam wtedy fuj :D Ale pieczone kto wie?:) I masz racje gotowanie dla kogos to czysta przyjemnosc :)

    OdpowiedzUsuń