Niecierpliwie czekaliśmy, aż się upiecze. Wyjęliśmy z piekarnika..
Ja: To może pojedziemy do Mamy (i reszty) i zjemy z nimi ciacho?
R.: Kasiu, każde inne ciacho tak...
(sorry, Mamo :)
Apple Pie
przepis podstawowy z magazynu Delicious, znacznie zmieniony :)
Składniki:
(na formę do tarty o średnicy 23 cm)
- 300g mąki pszennej
- 150g schłodzonego masła pociętego w drobną kosteczkę
- 110g brązowego cukru (75g + 35g)
- 1 duże żółtko
- 4-5 łyżek lodowatej wody
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 4 jabłka, obrane, pokrojone w kostkę
- sok z połówki cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka mielonych goździków
- 2 łyżki mleka (żeby posmarować tartę przed pieczeniem)
- 2 łyżki cukru do posypania
Do garnka wrzuć jabłka, cukier, przyprawy i skrop wszystko sokiem z cytryny. Podgotuj na średnim ogniu, często mieszając przez ok 10 minut (jabłka nie powinny się rozgotować. Będą pokryte pięknie pachnącym syropem). Wmieszaj mąkę kukurydzianą. Odstaw, żeby przestygły.
Nasmaruj formę do tarty masłem i wysyp mąką.
Piekarnik rozgrzej do 220 stopni (200 z termoobiegiem).
Wyjmij ciasto z lodówki, podziel na 2 części. Na blacie posypanym mąką rozwałkuj pierwszą część na placek większy od średnicy tarty. Pomagając sobie wałkiem przełóż placek do formy i wyłóż nim dno. Dociśnij do boków, nałóż jabłka wraz z syropem a wystające ciasto obetnij ostrym nożem przy brzegu formy. Drugi placek rozwałkuj podobnie, nakryj nim jabłka. Wystające ciasto podwiń pod spód i za pomocą kciuka i palca wskazującego pofaluj brzeg ciasta. Wytnij kółeczko w środku placka, żeby wilgoć mogła odparować podczas pieczenia. Posmaruj ciasto mlekiem i posyp cukrem.
Piecz przez 15 minut w 220 stopniach (200 z termoobiegiem) a następnie przez 20 minut w 180 st (160 z termoobiegiem).
Smacznego!
Ja zjadłam swoją część z lodami waniliowymi, które niedawno zrobiłam; R.- samo ciasto :)
ps. jak się Wam podoba moje jabłko z pierwszego zdjęcia rodem z bajki o Królewnie Śnieżce? :)
wyglada bossssssssssko! tez bym sie pewnie nie podzielila... ;-))
OdpowiedzUsuńWybrałem ten przepis do Foodelkowych przepisów tygodnia! (edycja 16)!
OdpowiedzUsuńJejcia! To jest taka prawdziwa apple pie z bajek!:D
OdpowiedzUsuńPs: Dodaje cie koniecznie do linków.Pięknie tu !
Piękna ta szarlotka!
OdpowiedzUsuń