czwartek, 23 kwietnia 2009

domowe Orecchiette z warzywami

Nasz wczorajszy obiadek- zrobiłam po raz pierwszy makaron :) Sos wyszedł przepyszny, bardzo ostry- całość nam bardzo smakowała. Tego potrzebowałam- warzyw!
(uszka) zobaczyłam gdzieś w internecie- próbowałam odtworzyć ten słodki, śmieszny kształt.

Orecchiette z warzywami



Makaron:
  • 1 szklanka mąki
  • 2 jaja
  • sól
  • mleko- ile mąka zabierze

Zmieszaj mąkę, jaja i sól- ciasto powinno być miękkie ale nie lepkie. Wyrabiaj aż będzie gładkie. W razie potrzeby dodaj po kilka kropli mleka.
Zawiń w folię spożywczą i daj mu odpocząć przez 1 godzinę w temp. pokojowej.

Podziel ciasto na 4 części. Przykryj 3 folią i odstaw na bok, z jednej zrób wałeczek grubości kciuka. Odcinaj ostrym nożem plastry grugości 2 cm i rozpłaszczaj je kciukiem. Tu możesz zobaczyć, jak to wygląda
Rozłóż na ściereczce wysypanej mąką i odstaw, żeby makaron wysechł (u mnie przez noc).

Gotuj jak zwykły makaron- mój gotował się długo, ok. 30 minut w związku z tym, że orecchiette były dość grube.

Sos:
  • 1 cukinia, obrana i pokrojona w kostkę
  • 6 pieczarek, obranych i pokrojonych w plasterki
  • 1/2 pora, pokrojonego w talarki
  • 1/2 puszki pomidorów krojonych
  • 1/2 ostrej papryczki chilli (bez pestek), rozgnieciona w moździerzu lub drobno pokrojona
  • 1 duża cebula, pokrojona w półtalarki
  • garść liści bazylii
  • sól, pieprz

Na patelni rozgrzej 1 łyżkę ghee (lub oleju), wrzuć cebulkę i podsmaż. Dodaj cukinię, pora, pieczarki, podduś przez chwilę a następnie podsmaż, aż zmiękną. Dolej pomidory z puszki, wsyp porwane liście bazylii, chilli, sól i pieprz. Zamieszaj i chwilkę podsmaż aż wszystkie warzywa będą miękkie.

Połącz z ugotowanym makaronem- możesz posypać parmezanem.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Podziwiam, szczególnie że chciało Ci sie samej robić makaron. ja zawsze kupuję orecchiette w sklepie, albo przywoże z Włoch w wiekszej ilości, ale takie domowe na pewno lepsze

    OdpowiedzUsuń