Wyjątkowa. Niestandardowa. Mocno pachnie parmezanem i tymiankiem. Kremowa. Zobaczcie sami!
Przepis ze strony epicurious, z magazynu Gourmet, nieco zmieniony przeze mnie.
Mocno kremowo-serowa lasagne z kurczakiem i grzybami
Składniki:
Przepis ze strony epicurious, z magazynu Gourmet, nieco zmieniony przeze mnie.
Mocno kremowo-serowa lasagne z kurczakiem i grzybami
Składniki:
- 10 pieczarek obranych i cienko pokrojonych w plastry
- 1 op. suszonych prawdziwków (grzyby trzeba namoczyć w wodzie przez noc, odsączyć)
- 3 ząbki czosnku pokrojone w cieniutkie plasterki
- 2 łyżki ghee (lub oliwy)
- 4 łyżki masła
- 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
- 1 duża (podwójna) pierś z kurczaka, pokrojona w drobniutką kostkę
- 3 1/2 szklanki mleka
- 1/4 szklanki mąki
- 2 łyżeczki tymianku
- 3/4 szklanki startego parmezanu
- opakowanie makaronu lasagne
- ok. 12 plastrów żółtego sera
Sposób przygotowania:
Smacznego!
- Piekarnik rozgrzej do 225 stopni.
- Na patelni rozgrzej łyżkę ghee/oliwy i podsmaż na złoto kurczaka.
- Na drugiej patelni (głębokiej) na łyżce ghee/oliwy podsmaż pieczarki i prawdziwki, czosnek, aż zmiękną (ok. 3 minuty). Przypraw solą i pieprzem. Dolej wino i gotuj przez 2 minuty. Przełóż grzyby do miski, wrzuć mięso z kurczaka i zamieszaj.
- Doprowadź mleko do wrzenia w średnim garnku i zmniejsz ogień. Na patelni po grzybach roztop masło, posyp je mąką i zamieszaj, żeby nie było grudek. Podsmaż na małym ogniu przez 3 minuty, ciągle mieszając. Wlej mleko, ciągle mieszając. Dodaj tymianek, sól, pieprz. Podgotuj, często mieszając przez 5-6 minut aż sos zgęstnieje. Zdejmij z ognia. Odlej 1 szklankę sosu, do reszty wsyp parmezan i przelej do miski z grzybami i kurczakiem. Dokładnie wymieszaj.
- Połowę sosu rozlej na dnie naczynia żaroodpornego, rozprowadź. Przykryj 3 listkami lasagne, na to 1/3 mieszaniny kurczak/grzyby, na to 4 plasterki sera, następnie lasagne itp. Na koniec na ostatnią warstwę lasagne wylej resztę sosu ze szklanki, połóż ser żółty i wstaw do piekarnika.
- Przykryj, piecz przez 30 minut, następnie odkryj i piecz przez 15 minut aż ser z wierzchu się podpiecze.
Smacznego!
Musi być pyszna! Lasagne uwielbiam!:)) Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńA za mną lazania chodzi już i chodzi... Tak dawno nie robiłam. Chyba dobrze, że ta piękna stanęła mi na drodze, może w końcu się zmobilizuję. :)
OdpowiedzUsuń