piątek, 24 kwietnia 2009

Mocno kremowo-serowa lasagne z kurczakiem i grzybami

Wyjątkowa. Niestandardowa. Mocno pachnie parmezanem i tymiankiem. Kremowa. Zobaczcie sami!

Przepis ze strony epicurious, z magazynu Gourmet, nieco zmieniony przeze mnie.

Mocno kremowo-serowa lasagne z kurczakiem i grzybami


Składniki:
  • 10 pieczarek obranych i cienko pokrojonych w plastry
  • 1 op. suszonych prawdziwków (grzyby trzeba namoczyć w wodzie przez noc, odsączyć)
  • 3 ząbki czosnku pokrojone w cieniutkie plasterki
  • 2 łyżki ghee (lub oliwy)
  • 4 łyżki masła
  • 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
  • 1 duża (podwójna) pierś z kurczaka, pokrojona w drobniutką kostkę
  • 3 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 3/4 szklanki startego parmezanu
  • opakowanie makaronu lasagne
  • ok. 12 plastrów żółtego sera
Sposób przygotowania:

  • Piekarnik rozgrzej do 225 stopni.
  • Na patelni rozgrzej łyżkę ghee/oliwy i podsmaż na złoto kurczaka.
  • Na drugiej patelni (głębokiej) na łyżce ghee/oliwy podsmaż pieczarki i prawdziwki, czosnek, aż zmiękną (ok. 3 minuty). Przypraw solą i pieprzem. Dolej wino i gotuj przez 2 minuty. Przełóż grzyby do miski, wrzuć mięso z kurczaka i zamieszaj.
  • Doprowadź mleko do wrzenia w średnim garnku i zmniejsz ogień. Na patelni po grzybach roztop masło, posyp je mąką i zamieszaj, żeby nie było grudek. Podsmaż na małym ogniu przez 3 minuty, ciągle mieszając. Wlej mleko, ciągle mieszając. Dodaj tymianek, sól, pieprz. Podgotuj, często mieszając przez 5-6 minut aż sos zgęstnieje. Zdejmij z ognia. Odlej 1 szklankę sosu, do reszty wsyp parmezan i przelej do miski z grzybami i kurczakiem. Dokładnie wymieszaj.
  • Połowę sosu rozlej na dnie naczynia żaroodpornego, rozprowadź. Przykryj 3 listkami lasagne, na to 1/3 mieszaniny kurczak/grzyby, na to 4 plasterki sera, następnie lasagne itp. Na koniec na ostatnią warstwę lasagne wylej resztę sosu ze szklanki, połóż ser żółty i wstaw do piekarnika.
  • Przykryj, piecz przez 30 minut, następnie odkryj i piecz przez 15 minut aż ser z wierzchu się podpiecze.
Podawaj ciepłe.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Musi być pyszna! Lasagne uwielbiam!:)) Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  2. A za mną lazania chodzi już i chodzi... Tak dawno nie robiłam. Chyba dobrze, że ta piękna stanęła mi na drodze, może w końcu się zmobilizuję. :)

    OdpowiedzUsuń