Miękkie batoniki zbożowo-owocowe
przepis stąd
Składniki:
1,5 szklanki płatków (dałam żytnie i owsiane)
1/4 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki orzechów (dałam włoskie, całe migdały i płatki migdałowe)
1/4 szklanki brązowego cukru (dałam ciemny trzcinowy)
1/4 szklanki miodu
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 szklanki suszonych owoców (żurawina i rodzynki)
1 łyżka masła orzechowego
- Kwadratową foremkę o wymiarach 21x21 cm wyłóż papierem do pieczenia i spryskaj tłuszczem do natłuszczania form lub wysmaruj cienką warstwą oleju roślinnego. Przygotuj drugi arkusz papieru, przycięty do tych samych wymiarów i nasmaruj go.
- Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Na wyłożoną papierem foremkę wysyp płatki i orzechy i wstaw do piekarnika. Podpraż wszystko ok 12 minut, mieszając co 2 minuty. Wyjmij blaszkę z piekarnika a orzechy przesyp do miski. Na blaszce zostaw papier i natłuść go raz jeszcze.
- W rondelku rozgrzej miód, cukier, ekstrakt waniliowy, sól i masło orzechowe. Mieszaj aż składniki się połączą. Nie dopuść do zagotowania!
- Do miski z orzechami i płatkami wsyp suszone owoce i wlej syrop z rondelka. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Przełóż całość do foremki, wygładź, przykryj drugą warstwą natłuszczonego papieru i obciąż (pomogą np. książki kucharskie :)
- Zostaw na 2-3 godziny, następnie odlep papier i pokrój całość na 8 batoników. Każdy zawiń w folię.
kusza niemilosiernie... ;-))
OdpowiedzUsuńzgadzam się z Cudawianką
OdpowiedzUsuń