poniedziałek, 27 kwietnia 2009

Clafoutis z gruszkami i lawendowym miodem

Miękkie ciasto, które piecze się bez proszku do pieczenia, co jest miłą odmianą. Dodałam do niego gruszki i miód z lawendą. Pyszne z gałką lodów melonowych :)

Clafoutis z gruszkami i lawendowym miodem
przepis podstawowy stąd, zmieniłam go nieco


foodelek: przepisy tygodnia



Składniki:
200 g mąki pszennej
5 łyżek łagodnego miodu
1/2 łyżki suszonych kwiatów lawendy
szczypta soli
3 jaja
80g stopionego masła
250 ml mleka
500g gruszek

  • Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
  • Dobrze wysmaruj masłem 30 cm formę do tarty.
  • Do rondelka wlej miód i wsyp lawendę. Zamieszaj. Zagotuj na małym ogniu i zostaw na 10 minut.
  • W misce zmieszaj mąkę i sól, wmieszaj jajka- jedno po drugim, dobrze miksując po każdym dodanym jaju. Kiedy masa będzie gładka wmieszaj masło a następnie powoli dodawaj mleko, dobrze mieszając, żeby nie powstały grudki. Domieszaj miód lawendowy.
  • Umyj i obierz gruszki a następnie pokrój je na małe kawałki- rozsyp je po dnie formy. Zalej masą gruszki i wstaw do piekarnika.
  • Piecz 30 minut- aż ciasto będzie złote. Może wydawać się trochę niedopieczone w centrum ale jeśli patyczek wyjdzie czysty, należy je wyjąć z piekarnika.
Podawaj na ciepło z lodami lub na zimno.
Smacznego!




3 komentarze:

  1. z lawendą ,to ja zjem wszystko ,jakbym musiała wybrać ciastka które najbardziej lubię ja i moja rodzina to te z lawendą są numer jeden
    Bardzo mi się podoba przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a ja nigdy nie jadłam miodu z lawendy :(

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten przepis został wybrany do Foodelkowych przepisów tygodnia (edycja 15) na blogu Foodelek. Dziękuję za inspirację i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń