poniedziałek, 30 marca 2009

w końcu Pan Pumpernikiel !


Czeka się na niego długo a oczekiwanie się jest ciężkie, bo on tak pachnie z piekarnika, z lodówki...Trzeba spróbować, żeby wiedzieć. Polecam!

Pan Pumpernikiel
z przepisu Mirabbelki, cytuję



czas przygotowania okolo 17 godz (!)

Składniki:

  • 750 g maki zytniej razowej drobnej
  • 750 g maki zytniej razowej grubej
  • 500 g zakwasu zytniego
  • ok 750 ml letniej wody
  • 2 lyzki soli
  • 160g melasy (syropu buraczanego)

Obydwie maki zmieszac, w srodku zrobic zaglebienie, w ktore nalezy wlac zakwas i powoli wyrabiac razem z maka, dodajac sol i stopniowo wode i melase.
Wyrabiac chwile do polaczenia wszystkich skladnikow i ciasto zacznie odklejac sie od brzegow miski.

Wyjac z miski, te zas dobrze oproszyc maka, wlozyc z powrotem ciasto, także posypac z wierzchu maka, przykryc sciereczka i odstawic w cieple miejsce na 3 do 4 godzin.
Kiedy przyrosnie mniej wiecej polowe, wyjac na posypany maka blat kuchenny i chwile wyrabiac.

Z ciasta uformowac walek i wlozyc do formy wysmarowanej olejem i wysypanej maka. Przykryc i odstawic jeszez na ok. 20 minut.

Piekarnik rozgrzac do 150st C. Wierzch ciasta chlebowego zwilzyc woda, forme szczelnie przykryc z gory folia aluminiowa i piec na pierwszym poziomie od dolu 10 do 12 godzin w temp 125 – 150 st C (najlepiej przez noc).
Ustawienie odpowiedniej temperatury jest dosc skomplikowane . Kiedy temperature ustawi się zbyt nisko chleb może być w srodku klejacy, dlatego trzeba to robic z wyczuciem.

Po wylaczeniu piekarnika zostawic jeszcze chleb na 1 godzine az do wystygniecia.



jest jeszcze druga wersja, również podana przez Mirabbelkę- bardziej energo i czasochłonna (ja tak piekłam): Pieczemy przez 6 godzin w 120 stopniach a potem zostawiamy w zamkniętym piekarniku przez kilka godzin.


3 komentarze:

  1. Ach ,jaki pumpernikiel .Pięknie się udał
    To jest numer jeden moich ulubionych chlebów :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jaki piękny ten pumpernikiel
    nawet sobie nie potrafię wyobrazic jaki musi byc pyszny
    ten kupny na pewno mu nie dorównuje

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeden z naj chlebów jak dla mnie:D
    Ps: Kurka wkurza mnie w tym chlebie jedynie to,że potrzebny do niego jest czas,czas ,czas!:(

    OdpowiedzUsuń