środa, 18 marca 2009

Niezwykle delikatne suflety z syropem klonowym

Pierwszy raz je zrobiłam. Są niezwykle delikatne i puszyste. Ich przygotowanie jest proste a efekt powalający. Do zjedzenia koniecznie na ciepło z filiżanką kawy lub herbaty.

Polecam!


Suflety z syropem klonowym

przepis znaleziony na Baking Bites



Składniki (na 3 porcje):
  • 2 duże białka w temperaturze pokojowej
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki gęstego jogurtu (typu greckiego)
  • 1 i 1/2 łyżki syropu klonowego
  • szczypta soli
  • miękkie masło i cukier puder do wysmarowania i wysypania ramekinów


Sposób przygotowania:

Nagrzej piekarnik do 200 stopni. To ważne, żeby piekarnik czekał na suflety a nie odwrotnie, więc najpierw nagrzej piekarnik. Wysmaruj 3 ramekiny cienką warstwą masła i wysym cukrem pudrem. Strzep nadmiar cukru, żeby pokrywał masło tylko cieniutką warstwą.

W misce zmieszaj jogurt, syrop klonowy i sól. W drugiej misce ubij białka i gdy będą miały konsystencję piankową powoli wsyp porcjami cukier. Ubijaj aż do czasu, kiedy białka będą sztywne.

Delikatnie wmieszaj szpatułką1/3 ubitych jajek do mieszaniny jogurtu i syropu klonowego aż się połączą. Dodaj resztę białek i wmieszaj delikatnie aż mieszanina będzie jednolita.

Przełóż masę do ramekinów- nałóż ją do samego rantu, następnie wygładź równo z brzegiem za pomocą szpatułki lub noża.

Umieść suflety na blaszce do pieczenia. Piesz przez 13- 15 minut aż będą złociste z wierzchu i puchate.

Podawaj natychmiast. W miarę ochładzania suflety opadają.

5 komentarzy:

  1. ale wyrosły!
    piękne są
    i jaki bielutki kolor!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak dla mnie - fantastyczne! Ten syrop klonowy brzmi intrygujaco... Calosc musi miec swietny smak. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. WOW! Jaki kolor! Jakie suflety! :)Ja nawet nie wiem jak sie zabrac za ich robienie :D
    Pozdrawiam cieplo!
    Polka

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda niesamowicie! A mozesz napisać jaką dokładnie ma konsystecje? Czy w środku jest jak pianka? Zrobiłam raz suflet i nie smakował mi, własnie ze względu na dziwna konsystencje w środku, ale moze cos zle zrobiłam ;-/
    A Twój wygląda tak pysznie, ze mam ochote go zrobic :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jest taki trochę jak pianka ale bardzo delikatny, rozpływający się w ustach. Trudno to naprawdę określić :)

    OdpowiedzUsuń