Przepis z magazynu Delicious. Bardzo delikatny i aromatyczny kurczak z mocną, cytrynową nutą. Smakowicie pieczony i podany z ziemniaczkami i świeżym rozmarynem w białym winie i najlepszej oliwie z oliwek. Polecam!
Kurczak w białym winie i cytrynach z rozmarynem
Składniki:
Kurczak w białym winie i cytrynach z rozmarynem
Składniki:
- 8 kawałków kurczaka- dałam piersi
- 500g młodych, małych ziemniaków, obranych i przekrojonych wzdłuż
- 2 cytryny pokrojone w ósemki
- 4 gałązki świeżego rozmarynu
- szklanka białego wina
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Kurczaka posolić, popieprzyć, ułożyć w przykrywanym żaroodpornym naczyniu do zapiekania (użyłam mojego garnka glinianego Romertopf). Obok ułożyć cytryny, ziemniaki i porwane gałązki rozmarynu. Wszystko przemieszać, żeby stanowiło w miarę zgraną warstwę. Zalać winem i oliwą.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 40 minut, następnie zdjąć pokrywę i dopiekać przez 20 minut, aż kurczak spiecze się na słoty kolor (u mnie się spiekł ale zanim zdjęcie cyknęłam, już go nie było- zostały te części, które były pod spodem :).
Smacznego!!
Kurczaka posolić, popieprzyć, ułożyć w przykrywanym żaroodpornym naczyniu do zapiekania (użyłam mojego garnka glinianego Romertopf). Obok ułożyć cytryny, ziemniaki i porwane gałązki rozmarynu. Wszystko przemieszać, żeby stanowiło w miarę zgraną warstwę. Zalać winem i oliwą.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 40 minut, następnie zdjąć pokrywę i dopiekać przez 20 minut, aż kurczak spiecze się na słoty kolor (u mnie się spiekł ale zanim zdjęcie cyknęłam, już go nie było- zostały te części, które były pod spodem :).
Smacznego!!
ostatnio gdzie nie spojrzę, tam przepis z cytrynami :) Wiosennie już w kuchni i orzeźwiająco :)
OdpowiedzUsuńnigdy nie jadłam kurczaka z nutą cytrynową
OdpowiedzUsuńwygląda tak pysznie