wtorek, 17 marca 2009

Kurczak w białym winie i cytrynach z rozmarynem

Przepis z magazynu Delicious. Bardzo delikatny i aromatyczny kurczak z mocną, cytrynową nutą. Smakowicie pieczony i podany z ziemniaczkami i świeżym rozmarynem w białym winie i najlepszej oliwie z oliwek. Polecam!

Kurczak w białym winie i cytrynach z rozmarynem



Składniki:
  • 8 kawałków kurczaka- dałam piersi
  • 500g młodych, małych ziemniaków, obranych i przekrojonych wzdłuż
  • 2 cytryny pokrojone w ósemki
  • 4 gałązki świeżego rozmarynu
  • szklanka białego wina
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Kurczaka posolić, popieprzyć, ułożyć w przykrywanym żaroodpornym naczyniu do zapiekania (użyłam mojego garnka glinianego Romertopf). Obok ułożyć cytryny, ziemniaki i porwane gałązki rozmarynu. Wszystko przemieszać, żeby stanowiło w miarę zgraną warstwę. Zalać winem i oliwą.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 40 minut, następnie zdjąć pokrywę i dopiekać przez 20 minut, aż kurczak spiecze się na słoty kolor (u mnie się spiekł ale zanim zdjęcie cyknęłam, już go nie było- zostały te części, które były pod spodem :).
Smacznego!!


2 komentarze:

  1. ostatnio gdzie nie spojrzę, tam przepis z cytrynami :) Wiosennie już w kuchni i orzeźwiająco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nigdy nie jadłam kurczaka z nutą cytrynową
    wygląda tak pysznie

    OdpowiedzUsuń