piątek, 6 marca 2009

Muffiny z kumkwatem kandyzowanym i białą czekoladą

Już dawno nie piekłam muffinków a kupiłam nowe foremki, więc wczoraj powstały te. Użyłam do nich kandyzowanego kumkwatu (takie małe cytrusiki), który kupiłam na Allegro i myślałam, że je będziemy zajadać jako przekąskę- jednak mają tak zdecydowany smak, że nie da rady :)
Dawno też nie piekłam nic z białą czekoladą a ona wspaniale pasuje do muffinków.

Przepis mój własny

Muffiny z kumkwatem kandyzowanym i białą czekoladą



Składniki- na 12 muffinków
Suche:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 5 grubo posiekanych kumkwatów kandyzowanych
  • 1/2 tabliczki białej czekolady- grubo posiekać
Mokre:
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki nleka
  • 1 jajo
Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
Suche składniki wymieszaj drewnianą łyżką w dużej misce. Mokre wymieszaj mikserem w osobnej misce i wlej do suchych. Wymieszaj niezbyt dokładnie- do połączenia składników.
Foremkę do muffinków wyłóż papilotkami lub wysmaruj masłem. Rozłóż masę równomiernie między papilotki.
Piecz 20- 25 minut.


Polecam- są pyszne!

4 komentarze:

  1. słodko :-)
    ciekawa jestem smaku tego cytrusa,
    nigdy o nim nie słyszałam

    OdpowiedzUsuń
  2. smak zdaje mi się taki pomarańczowo-mandarynkowy- bardzo zagęszczony :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetyczne
    a ja chciałam kupić takie świeże kumkwaty ,ale od pewnego czasu w moim miasteczku nie ma

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygladaja nader smakowicie! Bardzo ciekawy przepis :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń