poniedziałek, 16 marca 2009

Sernikobrownie z wiśniami


Pyszne, aromatyczne ciasto. Lekki jak chmurka, wilgotny sernik, który odiada na bardziej solidnym w strukturze, mocno czekoladowym brownie. Do tego lekko kwaskowe wiśnie- polecam!

Przepis Liski z White Plate, cytuję:

Sernikobrownie z wiśniami



  • 200 g gorzkiej czekolady (używam 70% Lindt)
  • 200 g masła
  • 400 g cukru pudru (można dać mniej)
  • 5 jajek
  • 100 g mąki
  • 500 g sera kremowego (użyłam sera mielonego President)
  • cukier waniliowy lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (użyłam cukru aromatyzowanego prawdziwą wanilią, który zrobiłam)
  • 200 g drylowanych wiśni lub malin (użyłam mrożonych)

Piekarnik nastawić na temp. 170 st C.
Blaszkę 20x30 cm wysmarowac masłem i wyłożyć papierem.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić.
Masło i 250 g cukru pudru zmiksować na gładką masę. Następnie dodać 3 jajka - wbijając po jednym i dobrze miksując przed dodaniem kolejnego.
Wlać roztopioną czekoladę, dalej miksować. Następnie dodać mąkę.
3/4 mikstury wlać do blaszki.

W drugiej misce utrzeć ser, resztę cukru, jajka i cukier waniliowy. Masa powina mieć gładką konsystencję.
Wylać masę serową na masę czekoladową.
Na wierzch wyłożyć resztę masy czekoladowej i ułożyć owoce.
Piec 45-60 minut. (Przepis zaleca 40-45 min, ale ja piekę 1 h). Studziłam w ciepłym, ale otwartym piekarniku.

Smacznego!



ps. na zdjęciu widać też jedną z uszytych przeze mnie ściereczek z lnu ozdobionych monogramem- G od Glimmer :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz