sobota, 7 marca 2009

Focaccia z winogronami i serem gorgonzola

Tak się zastanawiałam czemu tyle tego typu pieczywa jest na stronach kulinarnych i blogach. Bo niby przecież nic na pierwszy rzut oka w tym wyjątkowego..
Do czasu, kiedy taką upiekłam. Moja pierwsza focaccia pachniałą rozmarynem i czosnkiem a zdobiły ją pomarszczone od ciepła pomidorki koktajlowe. To był strzał w dziesiątkę!

Wyjątkowa przegryzka, kiedy chce się coś zjeść :)
To jest moja druga focaccia. Zakochałam się w jej składnikach :)

Podstawowy przepis znalazłam tutaj ale zmieniłam go dość sporo.

Focaccia z winogronami, serem gorgonzola, rozmarynem i miodem




foodelek: przepisy tygodnia

Składniki:
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 2 gałązki rozmarynu, posiekane (tylko listki)
  • 250 ml wody w temp. pokojowej
  • 1 łyżka oliwy
na wierzch:
  • 1 mała gałązka winogron
  • ok. pół szklanki sera gorgonzola (pokruszonego)
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka oliwy
Sposób przygotowania:

W dużej misce zmieszaj mąkę, cukier, sól, drożdże, posiekany rozmaryn. Dodaj łyżkę oliwy i powoli wlewaj wodę (nie całą od razu- zobacz, ile mąka zabierze). Zmieszaj do uzyskania gładkiego ciasta.

Wyłóż ciasto na lekko omączoną stolnicę, ugniataj 5-10 minut do uzyskania sładkiego, jedwabistego ciasta. Z ciasta uformuj kulę i włóż je do lekko naoliwionej miski. Przykryj i zostaw do wyrośnięcia na ok. godzinę (ciasto musi podwoić swoją objętość)

Wyłóż ciasto z miski na stolnicę i lekko ugniataj przez 1 minutę. Blachę do pieczenia wyłóż woskowanym papierem i wyłóż na nią ciasto- zajmie to chwilę- trzeba ciasto delikatnie ale stanowczo rozprowadzić na całej powierzchni blaszki. Przykryj ciasto wilgotną ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na ok. godzinę (powinno podwoić swoją wysokość).

Nagrzej piekarnik do 210 stopni.

Umącz palce i zrób dołeczki w cieście. Posmaruj całą powierzchnię ciasta oliwą za pomocą pędzelka. Wciśnij w ciasto winogrona.

Włóż ciasto do piekarnika. Piecz 12 minut, do momentu aż winogrona puszczą sok a skórka będzie złocista. Wysuń ciasto i posyp pokruszonym serem. Piecz 2 minuty, aż ser się roztopi.

Wyciągnij focaccię z piekarnika i polej ją miodem.
Daj jej chwilkę, żeby ostygła i można zajadać!

Smacznego!!


4 komentarze:

  1. piekłam swego czasu focaccię z wiśniami, ale taka na wytrawnie bardziej mi się podoba!

    OdpowiedzUsuń
  2. Och, uwielbiam takie polaczenia smakowe, tyle ze rzadko robie taka wersje, bo moj Kalabryjczyk nie wzialby tego do ust. Ja natomiast prepadam za takimi kombinacjami, Twoja bardzo mi sie podoba!
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten przepis został wybrany do przepisów tygodnia (edycja 8) na blogu Foodelek!

    Dziękuję za inspirację!

    OdpowiedzUsuń
  4. o matko! coś wspaniałego! muszą ją koniecznie zrobić:). bedzie idealnie pasować do salatki z gorgonzola, winogronami, orzechami i avokado ( i juz wiem czym gości uraczę w najbliższym czasie:))

    OdpowiedzUsuń