środa, 11 lutego 2009

Rurki z bitą śmietaną

przepis znalazłam na blogu 'Moje 'Wypieki' tu już jakiś czas temu ale nie mogłam znaleźć foremek na rurki. Udało się przedwczoraj :)

Rurki uwielbia mój ukochany, więc ten przepis był specjalnie dla Niego :)

Jest nas dwoje, więc wykorzystałam tylko 1/4 ilości, którą podaje autorka bloga 'Moje Wypieki'

Rozpływające się w ustach rurki z bitą śmietaną

Składniki na ok. 15 rurek:

ciasto

125g mąki

1/4 kostki miękkiego masła

6 łyżek kwaśnej gęstej śmietany

szczypta soli

nadzienie

250 ml śmietany 36%

3 łyżki cukru pudru

Wykonanie

Zagnieść ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na min. pół godziny do lodówki.

Po tym czasie ustawić piekarnik na 200 stopni, wyjąć ciasto, podzielić na 2 części i rozwałkować pierwszą na cienki placek.

Wycinać długie paski o szerokości ok. 1,5 cm (u mnie najlepiej sprawdził się przy tym nóż do pizzy).

Każdą foremkę posmarować masłem i spiralnie owijać paskiem ciasta, zaczynając od węższego końca.

Kłaść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

To samo zrobić z drugą porcją ciasta.

Nawinięte rurki posmarować mlekiem i posypać cukrem waniliowym zmieszanym z kryształem.

Wstawić do piekarnika na 15 minut aż będą złociste.

Upieczone rurki ostudzić- w tym czasie ubić kremówkę dodając cukier puder pod koniec ubijania.

Rurki zdjąć z foremek i nabić śmietaną.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz