przepis znalazłam na blogu 'Moje 'Wypieki' tu już jakiś czas temu ale nie mogłam znaleźć foremek na rurki. Udało się przedwczoraj :)
Rurki uwielbia mój ukochany, więc ten przepis był specjalnie dla Niego :)
Jest nas dwoje, więc wykorzystałam tylko 1/4 ilości, którą podaje autorka bloga 'Moje Wypieki'
Rozpływające się w ustach rurki z bitą śmietaną
Składniki na ok. 15 rurek:
ciasto
125g mąki
1/4 kostki miękkiego masła
6 łyżek kwaśnej gęstej śmietany
szczypta soli
nadzienie
250 ml śmietany 36%
3 łyżki cukru pudru
Wykonanie
Zagnieść ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na min. pół godziny do lodówki.
Po tym czasie ustawić piekarnik na 200 stopni, wyjąć ciasto, podzielić na 2 części i rozwałkować pierwszą na cienki placek.
Wycinać długie paski o szerokości ok. 1,5 cm (u mnie najlepiej sprawdził się przy tym nóż do pizzy).
Każdą foremkę posmarować masłem i spiralnie owijać paskiem ciasta, zaczynając od węższego końca.
Kłaść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
To samo zrobić z drugą porcją ciasta.
Nawinięte rurki posmarować mlekiem i posypać cukrem waniliowym zmieszanym z kryształem.
Wstawić do piekarnika na 15 minut aż będą złociste.
Upieczone rurki ostudzić- w tym czasie ubić kremówkę dodając cukier puder pod koniec ubijania.
Rurki zdjąć z foremek i nabić śmietaną.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz