Nie lubię zupy cebulowej..kojarzy mi się z...cebulą właśnie :) Zrobiliśmy z Radkiem tą, bo on pamiętał, jak kiedyś taką zupę jadł z serowymi grzankami. Jest pyszna- naprawdę- smakuje mi bardziej niż jemu:)
Polecam gorąco jako główne danie, bo jest sycąca. Zjedliśmy z grzankami z serkiem właśnie. Mmmmmmmmmm.....
Przepis znaleziony na blogu Trufla TUTAJ. Cytuję za autorką bloga:
Zupa cebulowa
(porcja dla 3 osób)
- 4 średnie cebule (ok. 600gr)
- 3 czubate łyżki masła
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego lub 1 kostka bulionu (najlepiej wołowego, ale oczywiście moze być warzywny)
- 1 średni ząbek czosnku
- 2 szczypty imbiru
- 1 szczypta cayenne
- 50 ml wytrawnego, białego wina
- 1 łyzeczka soku z cytryny(lub ciut mniej-wg uznania)
- 2 łyzeczki octu balsamicznego(lub ciut mniej - wg. uznania)
- 3 spore szczypty tymianku suszonego lub 1 gałązka świeżego
- 1 szczypta majeranku
- 1 szczypta kminku
- pieprz, sól
Cebule pokroic w piorka, poddusic powoli, na masle do miekkosci.
Do 1 litra wrzatku dodac tymianek, po minucie podduszona na masle cebule, zagotowac.
Dodac zmiazdzony zabek czosnku, imbir oraz cayenne.
Odczekac minute i wlac sos sojowy lub wkruszyc kostke rosolowa, dodac szczypte/ dwie soli.
Po kolejnej minucie wlewac po trochu, probujac do smaku - wino, sok z cytryny i ocet balsamiczny.
Pogotowac minute i dodac szczypte majeranku. Po kolejnej minucie szczypte kminku.
Gotowac ok. 15-20 minut na srednim ogniu, po czym 1/4 zupy zmiksowac, gotowac kolejne pare minut.
Dosmakowac swiezo mielonym czarnym pieprzem oraz sola.
Smacznego!
Jesli uzywamy wlasnorecznie przygotowanego rosolu wolowego(bez dodatku innego miesa, jedynie wolowina), rezygnujemy z kostki bulionowej i wtedy schemat przemian wyglada nastepujaco:
rosol wolowy, podduszona cebula, czosnek, imbir, cayenne, sol, sos sojowy, wino, sok cytrynowy, ocet balsamiczny, tymianek, majeranek, kminek, pieprz, sol
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz