środa, 18 lutego 2009

A na obiad chili con carne i modra kapustka na gęsto

Tak, to było wczoraj :)

Przepis na chili con carne znalazłam na jednym z moich ulubionych blogów kulinarnych- 'Cookie Baker Lynn'.

Bardzo zmaczne i sycące danie a przy tym proste do wykonania :) Przepis nieco zmodyfikowałam. Polecam!

Chili con carne

Składniki:

  • 1 papryczka pepperoni
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 kg mięsa mielonego drobiowego (dałam z indyka)
  • 1 puszka pulpy pomidorowej
  • 1 puszkafasoli czerwonej w zalewie
  • 1 łyżeczkasproszkowanego chilli
  • sól do smaku

Wykonanie:

  • mięso włóż na patelnię, dodaj cebulkę i paprykę i ustaw średni ogień pod patelnią. Nie dolewaj oleju- tłuszcz ma się wytopić z mięsa.
  • mieszaj aż do momentu, kiedy mięso zmieni kolor na brązowy, zdejmij patelnię z ognia i ostrożnie wylej z niej tłuszcz.
  • dodaj puszkę czerwonej fasoli wraz z zalewą, puszkę pulpy z pomidorów, chili i sól. Wymieszaj i ustaw duży płomień pod patelnią.
  • gdy całość zacznie się gotować zmniejsz płomień i gotuj przez ok. 10 minut aż większość wody odparuje.
  • przełóż na talerze i gotowe! Możesz podać z tortillą przenną lub kukurydzianą lub po prostu z chlebkiem.

Kapusta na gęsto- podałam ją w osobnych miseczkach. Jest naprawdę pyszna- to jeden ze smaków mojego dzieciństwa :)

Przepis zaczerpnięty z bloga 'Klika Oliwek', cytuję za autorką

Kapusta na gęsto

Składniki (ja robiłam z połowy porcji):

  • 1 średniej wielkości kapusta czerwona
  • 2 łyżki oleju
  • 1 duża cebula
  • 1 duża marchewka
  • 1 szkl wody
  • majeranek
  • 2 listki laurowe
  • sól, pieprz
  • 2 kostki-rosół wołowy
  • sok z jednej cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 100g masła
  • 3 łyżki mąki
    Wlewamy olej do garnka, podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę.Dodajemy szatkowaną kapustę i dolewamy wodę. Wrzucamy kostki rosołowe, listki laurowe, przyprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem ok. 20 minut co jakiś czas mieszając. Następnie dodajemy tartą marchewkę, cukier i sok z cytryny. Dusimy przez następne 15 minut. Robimy zasmażkę. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy i przelewamy zasmażkę do kapusty. Wszystko razem wymieszać, pogotować chwilkę żeby zgęstniało. Zdejmujemy z ognia, dodajemy siekaną natkę pietruszki i gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz