Tak, to było wczoraj :)
Przepis na chili con carne znalazłam na jednym z moich ulubionych blogów kulinarnych- 'Cookie Baker Lynn'.
Bardzo zmaczne i sycące danie a przy tym proste do wykonania :) Przepis nieco zmodyfikowałam. Polecam!
Chili con carne
Składniki:
- 1 papryczka pepperoni
- 1/2 cebuli
- 1/2 kg mięsa mielonego drobiowego (dałam z indyka)
- 1 puszka pulpy pomidorowej
- 1 puszkafasoli czerwonej w zalewie
- 1 łyżeczkasproszkowanego chilli
- sól do smaku
Wykonanie:
- mięso włóż na patelnię, dodaj cebulkę i paprykę i ustaw średni ogień pod patelnią. Nie dolewaj oleju- tłuszcz ma się wytopić z mięsa.
- mieszaj aż do momentu, kiedy mięso zmieni kolor na brązowy, zdejmij patelnię z ognia i ostrożnie wylej z niej tłuszcz.
- dodaj puszkę czerwonej fasoli wraz z zalewą, puszkę pulpy z pomidorów, chili i sól. Wymieszaj i ustaw duży płomień pod patelnią.
- gdy całość zacznie się gotować zmniejsz płomień i gotuj przez ok. 10 minut aż większość wody odparuje.
- przełóż na talerze i gotowe! Możesz podać z tortillą przenną lub kukurydzianą lub po prostu z chlebkiem.
Kapusta na gęsto- podałam ją w osobnych miseczkach. Jest naprawdę pyszna- to jeden ze smaków mojego dzieciństwa :)
Przepis zaczerpnięty z bloga 'Klika Oliwek', cytuję za autorką
Kapusta na gęsto
Składniki (ja robiłam z połowy porcji):
- 1 średniej wielkości kapusta czerwona
- 2 łyżki oleju
- 1 duża cebula
- 1 duża marchewka
- 1 szkl wody
- majeranek
- 2 listki laurowe
- sól, pieprz
- 2 kostki-rosół wołowy
- sok z jednej cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- pół pęczka natki pietruszki
- 100g masła
- 3 łyżki mąki
Wlewamy olej do garnka, podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę.Dodajemy szatkowaną kapustę i dolewamy wodę. Wrzucamy kostki rosołowe, listki laurowe, przyprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem ok. 20 minut co jakiś czas mieszając. Następnie dodajemy tartą marchewkę, cukier i sok z cytryny. Dusimy przez następne 15 minut. Robimy zasmażkę. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy i przelewamy zasmażkę do kapusty. Wszystko razem wymieszać, pogotować chwilkę żeby zgęstniało. Zdejmujemy z ognia, dodajemy siekaną natkę pietruszki i gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz