czwartek, 19 lutego 2009

Chleb staropolski

Powstał wczoraj. Chciałam upiec chleb do wszystkiego, bez żadnej wyraźnej nuty smakowej i znalazłam przepis Liski na forum CinCin.

Chlebek ma chrupiącą skórkę (mniam), jest dość słony i pasuje znakomicie na clheb codzienny. Robi się go szybko i przyjemnie :)

Chleb staropolski (cytuję za Liską)

Biga

  • 3 g suszonych drożdży instant dr Oetkera (czyli 1/2 op) (lub 6 g świeżych)
  • 150 ml ciepłej wody
  • 150 g mąki pszennej


wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, żeby podwoiło swoją objętość. Zwykle zajmuje to 1/2 - 2 h.

Następnie dodać:
Można postawić na kaloryferze, wówczas proces ten nastąpi b. szybko.

  • 50 g mąki pszennej lub pszennej razowej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 280 g zakwasu żytniego
  • 50 g mąki żytniej
  • 1 łyżka oliwy
  • opcjonalnie: nasiona słonecznika lub inne


Wyrobić mikserem lub łyżką. Niezbyt długo. Wystarczy tylko, że składniki dokładnie się połączą.
Keksówkę o długości 18 cm wysmarować oliwą, wysypać otrębami. Przełożyć do niej ciasto. Wierzch posmarować oliwą. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepe m-sce (np na kaloryfer).
Piekarnik nagrzać do temp. 250 st C.
Po ok. 1 h ciasto powinno wypełnić całą blaszkę. Jeszcze raz posmarować wierzch oliwą. Mozna posypać makiem lub solą.
Wstawić do piekarnika, spryskać jego ścianki wodą. Piec 10 min.
Zmniejszyć temp. do 190 st C. Piec kolejne 40-45 minut.
10 minut przed końcem pieczenia należy chleb wyjąć z formy i dopiekać bez niej.
Ostudzić i dopiero wówczas kroić.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz