poniedziałek, 4 maja 2009

Pasta n Meatballs

chciałam to danie zjeść już od dawna. Takie proste. Pożywne. Dobre. Takie, w którym trzeba pobrudzić ręce, żeby trochę ciepła z nich dodać do posiłku. We dwoje :)
Polecam- klopsiki są bardzo aromatyczne, ziołowe a sos gęsty i mocno pomidorowy.

Pasta n Meatballs
przepis stąd, nieco zmodyfikowany



Składniki:

*Sos:
  • 2 puszki pomidorów ( całych lub purree)- 800 g
  • 5-6 połówek suszonych pomidorów, pokrojonych na kawałki
  • 6 ząbków czosnku, pokrojonych w cieniutkie plasterki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 400g makaronu fusilli (świderki)

Na patelnię wyłóż pomidory (razem z sosem), przedziel na mniejsze części (jeśli używasz całych pomidorów w sosie), dodaj czosnek, oliwę i cukier. Dodaj sól i pieprz do smaku. Zagotuj, gotuj na małym ogniu przez 30 minut, aż sos zgęstnieje. Dolej ocet balsamiczny, dokładnie pomieszaj, gotuj przez 1-2 minuty. W międzyczasie ugotuj makaron i usmaż klopsiki.


*Klopsiki:
  • 500g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowe)
  • 1 mała cebula, obrana i pokrojona na 4 części
  • 4 ząbki czosnku
  • garść liści bazylii, oregano i tymiantu (dałam świeże ale mogą być też suszone)
  • 2 łyżki oliwy
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól do smaku
  • 1/2 łyżeczki płatków chili (rozgniotłam w moździerzu 1/2 ususzonego chili, bez nasion)

Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj na gładką masę. Włóż do lodówki na co najmniej 30 minut. Z masy formuj małe kuleczki i obsmażaj je porcjami na brązowo ze wszystkich stron na patelni z 3 łyżkami ghee (lub oleju). Kiedy usmażysz ostatnią porcję wrzuć klopsiki do sosu pomidorowego, dołóż ugotowany makaron i podgotuj całość przez 5 minut.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Thank you for trying them out & am glad you liked them. I cannot figure out what you've written though, but it does look yum! Love the baguette on top too. Cheers

    OdpowiedzUsuń