Polecam- klopsiki są bardzo aromatyczne, ziołowe a sos gęsty i mocno pomidorowy.
Pasta n Meatballs
przepis stąd, nieco zmodyfikowany
Składniki:
*Sos:
- 2 puszki pomidorów ( całych lub purree)- 800 g
- 5-6 połówek suszonych pomidorów, pokrojonych na kawałki
- 6 ząbków czosnku, pokrojonych w cieniutkie plasterki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka cukru
- sól, świeżo zmielony pieprz
- 400g makaronu fusilli (świderki)
Na patelnię wyłóż pomidory (razem z sosem), przedziel na mniejsze części (jeśli używasz całych pomidorów w sosie), dodaj czosnek, oliwę i cukier. Dodaj sól i pieprz do smaku. Zagotuj, gotuj na małym ogniu przez 30 minut, aż sos zgęstnieje. Dolej ocet balsamiczny, dokładnie pomieszaj, gotuj przez 1-2 minuty. W międzyczasie ugotuj makaron i usmaż klopsiki.
*Klopsiki:
- 500g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowe)
- 1 mała cebula, obrana i pokrojona na 4 części
- 4 ząbki czosnku
- garść liści bazylii, oregano i tymiantu (dałam świeże ale mogą być też suszone)
- 2 łyżki oliwy
- sok z 1/2 cytryny
- sól do smaku
- 1/2 łyżeczki płatków chili (rozgniotłam w moździerzu 1/2 ususzonego chili, bez nasion)
Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj na gładką masę. Włóż do lodówki na co najmniej 30 minut. Z masy formuj małe kuleczki i obsmażaj je porcjami na brązowo ze wszystkich stron na patelni z 3 łyżkami ghee (lub oleju). Kiedy usmażysz ostatnią porcję wrzuć klopsiki do sosu pomidorowego, dołóż ugotowany makaron i podgotuj całość przez 5 minut.
Smacznego!
Thank you for trying them out & am glad you liked them. I cannot figure out what you've written though, but it does look yum! Love the baguette on top too. Cheers
OdpowiedzUsuń