Znalazłam przepis, który dość dobrze oddaje naturę pudrowych cuksów.
Smacznego!
Cuksy Pudrowe
przepis z magazynu Delicious
Składniki: (z tego przepisu wychodzi duża ilość cukierków, ja robiłam z połowy ilości)
- 1 białko jaja
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 400 - 420g cukru pudru
- kilka kropel ekstraktu miętowego
- barwnik spożywczy (u mnie morelowy)
Białko słabo ubij z sokiem z cytryny, następnie dodawaj małymi podcjami cukier, ciągle mieszając mikserem aż powstanie ciasto. Dodaj barwnik i aromat i dobrze wymieszaj z ciastem.
Blat posyp cukrem pudrem i rozwałkuj masę na cienki placek (polecam podzielić masę na 4 części, będzie łatwiej wałkować. Te części, których nie używasz, przykryj folią). Z ciasta wycinaj różne kształty i przekładaj je na kratkę na ok. 1 dzień, żeby obeschły i stwardniały.
Teraz możesz je podarować komuś, kogo kochasz :)
Rozumiem, że małżonek zajada się nimi równie chętnie jak dawniej kupnymi? :)
OdpowiedzUsuńzajada, zajada :)
OdpowiedzUsuńGlimmer jestes kopalnia pomyslow :) Sama z lezka wspominam te pudrowe mietusy i nigdy do glowy by mi nie przyszlo, ze mozna je zrobic w domowych warunkach :)
OdpowiedzUsuń