sobota, 14 marca 2009

Olej czosnkowy

Świetny dodatek do gotowanych ziemniaków, mięs i sałatek. W całym mieszkaniu pachnie pieczonym czosnkiem, kiedy się go robi :)

Olej czosnkowy



Składniki:
1 główka czosnku na 1 szklankę oleju (użyłam oleju rzepakowego- oliwy nie polecam- ma swój, zbyt charakterystyczny smak).

Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzać olej z obranymi ząbkami czosnku i podgrzewać do momentu, aż czosnek nabierze złotego koloru. Zostawić do ostygnięcia na minimum godzinę. Po godzinie wyłowić czosnek i przelać olej do szczelnie zamykanego pojemnika. Przechowywać w lodówce do miesiąca.



Jak na złość postąciłam słoik podczas robienia zdjęć i prawie całego oleju się pozbyłam- trzeba będzie zrobić raz jeszcze...

5 komentarzy:

  1. i do czego później można go używać? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. do polania ugotowanych ziemniaków, do smażenia, do sałatek- zamiast zwykłego oleju. Dodaje czosnkowego smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo fajny pomysł
    na oryginalny aromat
    :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. zrobiłam-zapach jest obłędny. musiałam od razu spróbować i poczułam się włoszką polewając nim świeżo upieczony chleb z oliwkami:)

    OdpowiedzUsuń
  5. cieszę się :) ten zapach też mnie powalił z nóg :)

    OdpowiedzUsuń