wiosennie i świeżo dziś na talerzu- niestety nie za oknem. Zdjęcia słabe, bo cały dzień GRAD, o zgrozo i ciemno i źle... Dlatego zdjęciami się nie przejmujcie :)
Potrawa świeża i soczysta, spod 'panierki' prześwituje zielona cukinia i mięta. Radzę dobrze dopieprzyć- będzie jeszcze smaczniej!
Cukiniowe puffs
przepis, trochę zmieniony z bloga Milk and Cookies
Składniki:
Sposób przygotowania:
Cukinię zetrzyj na tarce na 'wstążki' lub plasterki, zmieszaj ją w misce z jajami, miętą, mąką, proszkiem do pieczenia i przyprawami. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej ok. 1 cm warstwę oleju, nakładaj po ok. 2 łyżki masy na jeden placek.
Smaż na złoty kolor.
W oryginalnym przepisie jest jeszcze sos cytrynowy, ale my mieliśmy ostatnio dużo cytryn w kuchni, więc tym razem odpuściliśmy :) Zjedliśmy ze śmietaną. Polecam!
Ps. Pamiętajcie o wiosennym konkursie na portret z warzywem! Szczegóły tutaj
Potrawa świeża i soczysta, spod 'panierki' prześwituje zielona cukinia i mięta. Radzę dobrze dopieprzyć- będzie jeszcze smaczniej!
Cukiniowe puffs
przepis, trochę zmieniony z bloga Milk and Cookies
Składniki:
- 1/2 kg cukinii
- 1/4 szklanki drobno posiekanych świeżych liści mięty
- 3 jaja
- 1/4 szklanki mąki
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól i pieprz (dużo) do smaku
- olej roślinny do smażenia
Sposób przygotowania:
Cukinię zetrzyj na tarce na 'wstążki' lub plasterki, zmieszaj ją w misce z jajami, miętą, mąką, proszkiem do pieczenia i przyprawami. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej ok. 1 cm warstwę oleju, nakładaj po ok. 2 łyżki masy na jeden placek.
Smaż na złoty kolor.
W oryginalnym przepisie jest jeszcze sos cytrynowy, ale my mieliśmy ostatnio dużo cytryn w kuchni, więc tym razem odpuściliśmy :) Zjedliśmy ze śmietaną. Polecam!
Ps. Pamiętajcie o wiosennym konkursie na portret z warzywem! Szczegóły tutaj
w sezonie cukiniowym często robimy takie placuszki
OdpowiedzUsuńczasem też w wersji dyniowej
są pyszne, delikatne
i jak dla mnie - lepsze od ziemniaczanych