wtorek, 24 marca 2009

Cukiniowe Puffs zamiast placków ziemniaczanych

wiosennie i świeżo dziś na talerzu- niestety nie za oknem. Zdjęcia słabe, bo cały dzień GRAD, o zgrozo i ciemno i źle... Dlatego zdjęciami się nie przejmujcie :)

Potrawa świeża i soczysta, spod 'panierki' prześwituje zielona cukinia i mięta. Radzę dobrze dopieprzyć- będzie jeszcze smaczniej!


Cukiniowe puffs
przepis, trochę zmieniony z bloga Milk and Cookies



Składniki:


  • 1/2 kg cukinii
  • 1/4 szklanki drobno posiekanych świeżych liści mięty
  • 3 jaja
  • 1/4 szklanki mąki
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól i pieprz (dużo) do smaku
  • olej roślinny do smażenia

Sposób przygotowania:

Cukinię zetrzyj na tarce na 'wstążki' lub plasterki, zmieszaj ją w misce z jajami, miętą, mąką, proszkiem do pieczenia i przyprawami. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej ok. 1 cm warstwę oleju, nakładaj po ok. 2 łyżki masy na jeden placek.
Smaż na złoty kolor.

W oryginalnym przepisie jest jeszcze sos cytrynowy, ale my mieliśmy ostatnio dużo cytryn w kuchni, więc tym razem odpuściliśmy :) Zjedliśmy ze śmietaną. Polecam!

Ps. Pamiętajcie o wiosennym konkursie na portret z warzywem! Szczegóły tutaj

1 komentarz:

  1. w sezonie cukiniowym często robimy takie placuszki
    czasem też w wersji dyniowej
    są pyszne, delikatne
    i jak dla mnie - lepsze od ziemniaczanych

    OdpowiedzUsuń