niedziela, 15 lutego 2009

Kurczak w warkoczykach

Bardzo prosty i satysfakcjonujący obiadek- pod warunkiem, że mamy gotowy arkusz ciasta francuskiego :)

Przepis znaleziony tutaj

Kurczak w warkoczykach

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 arkusz ciasta francuskiego (rozmrożony, schłodzony)
  • 2-4 plastry sera żółtego
  • 4 pieczarki
  • 1/2 cebuli
  • 2 plastry szynki
  • sól, pieprz, oregano
  • 1 jajo do posmarowania

Wykonanie:

  • Pierś z kurczaka przetnij na pół w poprzek, rozbij, żeby powstały 2 cienkie kotlety, przypraw solą, pieprzem i oregano. Odstaw.
  • Pokrój pieczarki i cebulę i podsmaż je na maśle lub oleju. Odstaw.
  • Arkusz ciasta francuskiego rozwiń i pozostaw na woskowanym papierze, na którym był zwinięty. Przekrój na pół (prostopadle do dłuższego brzegu).

Na środek każdego kawałka ciasta połóż pierś z kurczaka, pieczarki z cebulą, szynkę i przykryj wszystko żółtym serem.

Wystające po obu stronach brzegi ciasta potnij w paski oszerokości ok. 2,5 cm (prostopadle do kurczaka). Zacznij przepiatać ze sobą paski z obu stron tworząc 'warkocz'.

  • Nagrzej piekarnik do 200 stopni
  • Zaplatanki połóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem woskowanym i posmaruj rozbełtanym jajkiem.

Piecz 25 minut.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz