Bardzo prosty i satysfakcjonujący obiadek- pod warunkiem, że mamy gotowy arkusz ciasta francuskiego :)
Przepis znaleziony tutaj
Kurczak w warkoczykach
Składniki (na 2 porcje):
- 1 pierś z kurczaka
- 1 arkusz ciasta francuskiego (rozmrożony, schłodzony)
- 2-4 plastry sera żółtego
- 4 pieczarki
- 1/2 cebuli
- 2 plastry szynki
- sól, pieprz, oregano
- 1 jajo do posmarowania
Wykonanie:
- Pierś z kurczaka przetnij na pół w poprzek, rozbij, żeby powstały 2 cienkie kotlety, przypraw solą, pieprzem i oregano. Odstaw.
- Pokrój pieczarki i cebulę i podsmaż je na maśle lub oleju. Odstaw.
- Arkusz ciasta francuskiego rozwiń i pozostaw na woskowanym papierze, na którym był zwinięty. Przekrój na pół (prostopadle do dłuższego brzegu).
Na środek każdego kawałka ciasta połóż pierś z kurczaka, pieczarki z cebulą, szynkę i przykryj wszystko żółtym serem.
Wystające po obu stronach brzegi ciasta potnij w paski oszerokości ok. 2,5 cm (prostopadle do kurczaka). Zacznij przepiatać ze sobą paski z obu stron tworząc 'warkocz'.
- Nagrzej piekarnik do 200 stopni
- Zaplatanki połóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem woskowanym i posmaruj rozbełtanym jajkiem.
Piecz 25 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz