Upiekłam je dzisiaj- kupiłam borówki amerykańskie i chciałam je jakoś fajnie zjeść :) Przepis, nieco zmodyfikowany, pochodzi z tego bloga 'Joy The Baker'
Zaintrygowała mnie mąka kurydziana- oto są! Pyszne, aromatyczne, soczyste, letnie- dajcie im chwile na ostygnięcie- lepiej smakują na zimno :)
Podaję przepis w mojej wersji.
Blueberry Cornbread Muffins
Składniki na 12 muffinek:
SUCHE
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki kukurydzianej
1/3 szklanki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
MOKRE
1 jajo
1 szklanka śmietany (użyłam 18%)
1/3 szklanki mleka
1/4 kostki masła
2 łyżki miodu
1/3 szklanki jagód / borówek
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
W rondelku na małym gazie stopić masło aż przybierze lekko bursztynowy odcień. Odstawić.
W dużej misce zmieszać SUCHE składniki, z wyjątkiem jagód. W drugiej misce mikserem połączyć MOKRE składniki i dolać wąskim strumieniem lekko przestudzone masło. Wymieszać SUCHE z MOKRYMI i łyżką delikatnie wmieszać jagody.
Nałożyć do wytłuszczonej lub wyłożonej papilotkami foremki do muffinków. Piec ok 20-25 minut- do suchego patyczka. Po upieczeniu przestudzić 5 minut w foremce, wyjąć i dalej studzić na kratce. Powstrzymać się od jedzenia ciepłych/ gorących :)
Smacznego- polecam!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz