* * *
Wczoraj skończyliśmy sypialnię. Jest bajkowa. Taka z marzeń :)
* * *
Mięsiste ciacha z czekoladowymi dropsami
przepis z bloga Joy the Baker

Składniki na ok. 30 ciastek
- 2 1/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (używam mąki Lubella)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka brązowego cukru
- 1/2 szklanki białego cukru
- 230g miękkiego masła
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 jaja
- 1-2 szklanki drobno posiekanej czekolady (dałam 1 tabliczkę gorzkiej i 1 tabliczkę mlecznej)
- opcjonalnie: 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich (nie dawałam)
Piekarnik nagrzej do 175 stopni.
Mąkę, sól, proszek do pieczenia zmieszaj razem, odstaw. W drugiej misce ubij oba cukry z masłem na puszystą masę (3-5 minut). Dodaj do masy ekstrakt waniliowy oraz jajka - po każdym dokładnie mieszając masę przez minutę. Dodaj suchą mieszankę i wszystko dokładnie połącz. Wyłóż 2 blachy do pieczenia papierem woskowanym, na nie wykładaj kulki z masy- za pomocą 2 łyżek (zostaw odstępy, bo ciastka rosną wszerz), piecz przez ok. 12 minut.
Smacznego!
Kulki z ciasta można też zamrozić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez 3 godziny a potem przełożyć do szczelnych woreczków i trzymać w zamrażarce. Można podjadać mrożone kulki (mniam!) lub upiec 'awaryjne' ciastka dla niespodziewanych gości (wtedy ciacha prosto z zamrażarki na blaszkę wyłożoną papierem i do piekarnika na 10-12 minut, 175 stopni).
