pyszny. delikatny. nieco biszkoptowy.
Słodkie ciasto świetnie gra z bardzo kwaśnym rabarbarem. Polecam!
Placek z rabarbarem i skórką pomarańczowąza przepis dziękuję Agnieszce

Składniki:
na kwadratową foremkę o boku 20cm- 200g rabarbaru pokrojonego w cienkie plasterki
- 2 jajka
- 220g cukru
- 2 łyżeczki świeżo startej skórki pomarańczowej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 125g stopionego masła
- 300g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 125g kwaśnej śmietany 18% (można zastąpić jogurtem naturalnym)
Nagrzewamy piekarnik do 180ºC. Jajka ubijamy z cukrem do białości. Dodajemy skórkę pomarańczową, ekstrakt waniliowy, a następnie łączymy z wystudzonym stopionym masłem. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia oraz solą i na zmianę ze śmietaną dodajemy ją porcjami do masy jajeczno-maślanej, miksując na wolnych obrotach. Na koniec wsypujemy rabarbar i lekko mieszamy go z ciastem za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki. Wykładamy masę do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką blaszki i pieczemy przez ok. 50-60 min, aż wierzch się zrumieni, a patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy.
Smacznego!

Po upieczeniu zostawcie ciasto w foremce do całkowitego ostygnięcia i dopiero można kroić, bo gorący jest dość niestabilny.
Placek sfotografowałam na mojej nowej ściereczce-łapce kuchennej (do łapania gorących rzeczy), którą sobie właśnie uszyłam :) Bardzo mi się podoba materiał- takie radosne te paseczki!